NLP

De afkorting N.L.P. staat voor Neuro Lingu´stisch Programmeren en is een zeer krachtige methode voor gedragsverandering. Het is een techniek ontworpen door Dr. Richard Bandler en John Grinder, waarmee verbluffende resultaten kunnen worden bereikt in de sfeer van je eigen persoonlijke ontwikkeling, maar ook in de omgang met anderen. Het bestudeert de structuur van de subjectieve ervaring. Dit houdt in dat we kijken naar onze innerlijke beleving zoals ons denken, voelen en doen.

Neurologisch: De wijze waarop innerlijke ervaringen via neurologische processen beleefd worden. Alles wat we hebben meegemaakt ligt opgeslagen in ons geheugen. De herinneringen aan de ervaringen hiervan, onze gevoelens, gedachten en emoties besturen ons gedrag in de huidige tijd. Ook als we dat gedrag liever niet zouden willen. In dit gedrag ontmoeten we elkaar. 

Lingu´stisch: We gaan met elkaar om en laten dingen van onszelf aan de ander weten, dit noemen we communicatie. Communiceren doen we door middel van gesproken taal en door middel van lichaamstaal (houding, gebaren, toonhoogte, gezichtsuitdrukking, enz.).

Programmeren: Terwijl we communiceren kunnen we anderen, of anderen ons, iets bijleren, afleren of (laten) veranderen.

De technieken van N.L.P. vonden hun eerste toepassing in de psychotherapie, maar worden daarnaast veel gebruikt in het bedrijfsleven en onderwijs. Door gebruik van NLP technieken is het mogelijk om je gedrag Ún dat van anderen gedetailleerd te omschrijven waardoor je langdurige gedragsveranderingen kan bewerkstelligen op een gemakkelijke en snelle manier.

NLP voordelen zijn onder anderen:

De acht basis vooronderstellingen:
  1. Het is makkelijker om het proces waarmee we de realiteit ervaren te veranderen dan de realiteit zelf te veranderen.
  2. Het resultaat van je boodschap is het antwoord dat je krijgt.
  3. Mensen maken onderscheid in hun omgeving en gedrag door middel van zintuigen.
  4. Mensen hebben alle hulpbronnen in zich.
  5. De kaart is niet het gebied.
  6. Iedereen is van binnen een leuk mens alleen gedraagt men zich soms op een vervelende manier.
  7. Ieder gedrag heeft een positieve intentie.
  8. Falen bestaat niet, er is alleen feed-back.

De volgende vooronderstellingen zijn door diverse mensen later toegevoegd en worden regelmatig gebruikt:

Onderwerpen zijn onder andere: