Hartcoherentie / Stressmanagement

Er komen in ons leven veel momenten voor die stress op kunnen leveren. Vooral werkdruk, een woord of de gedachte als 'moeten' of een deadline kunnen veel stress veroorzaken. Of wat denk je van een examen wat gemaakt moet worden!

Er bestaat een eenvoudige manier om stress onder controle te krijgen. Hartcoherentie!

Dr. David Servan Schreiber beschreef het in zijn boek "Uw brein als medicijn" en het HearthMath instituut in Californie heeft de invloed van hartcoherentie uitgebreid onderzocht.

Het evenwicht in ons hart be´nvloedt constant onze hersenen. Door de relatie tussen hart en hersenen in balans te brengen ontstaan er positieve effecten voor het gehele lichaam. Ons hart heeft een onregelmatigheid, wanneer ons hart 60 slagen per minuut slaat is dat niet precies iedere seconde een slag. Dat is ook goed! Hartcoherentie is een regelmaat in de onregelmatigheid! Wanneer de variatie van de hartslag gezond is, wisselen de fase van versnelling en vertraging elkaar snel en regelmatig af.

Hoe onze hersenen werken:

Onze hersenen bestaan uit 3 belangrijke delen, het 1e , 2e, en 3e brein. Ofwel, de hersenstam of reptielenbrein, het limbisch systeem of emotionele brein en de neocortex of cognitieve brein. 

Het 1e zorgt voor ons instinct, honger, dorst, warmte en kou. Ook vlucht en vechtgedrag, ademhaling en hartslag heeft met het 1e brein te maken.

Het 2e brein zorgt voor onze emoties en laat ons onthouden wat er in het verleden is gebeurd. Hierdoor hebben we dus herinneringen en komen bij onze herinneringen ook de emoties weer terug die we toen hadden. 

Het 3e brein zorgt voor het denken, hiermee kunnen we vooruit kijken. Dat is belangrijk om beslissingen te nemen zodat wanneer er een emotie hoog oploopt je eerst na kunt denken voordat je handelt. Je voorkomt daarmee o.a. dat wanneer je boos bent je er gelijk op los slaat.

Door te oefenen en bereiken van hartcoherentie gaan het 2e en 3e brein beter samenwerken. Je kan dan makkelijker beslissen en hebt minder last van stress. 

Ook gaat door hartcoherentie het autonome zenuwstelsel beter samenwerken, deze is verdeeld in twee hoofdtakken, het sympathisch en parasympathisch zenuwstelsel. Deze zenuwstelsels zijn te vergelijken met een rem en gaspedaal van een auto. Het sympathisch zenuwstelsel zorgt o.a voor de versnelling van de hartslag en het parasympathisch zenuwstelsel zorgt juist voor een verlaging van de hartslagfrequentie.

Wanneer deze niet in evenwicht zijn, is dat te vergelijken met remmen met een ingedrukt gaspedaal! 

Onder stress maakt ons lichaam extra veel van het hormoon Cortisol aan, dit hormoon wordt ook wel het verouderingshormoon of stresshormoon genoemd. Wanneer we tevreden zijn dan maakt ons lichaam meer van het hormoon DHEA aan, dit is het hormoon waardoor we ons gelukkig gaan voelen. 

Resultaten die behaalt zijn bij het toepassen van hartcoherentie:

Hoe bereiken we hartcoherentie?

Hartcoherentie kunnen we bereiken door middel van ademhalingstechnieken waarbij gebruik gemaakt wordt van onder andere NLP technieken. Je moet dan denken aan het stellen van doelgerichte vragen en visualisatieoefeningen, daardoor ga je niet alleen positief denken maar ook positief voelen, en juist dat laatste heeft een grote invloed op de hartcoherentie.

Door middel van een biofeedbacksysteem is hartcoherentie ook visueel te maken op een computerscherm en kun je gelijk de veranderingen waarnemen.

Hieronder is duidelijk te zien wanneer het hart in coherentie is en wanneer niet.