Houtsoorten
Beuken

De kleur van blank beuken is beige tot geel.
Gestoomd beuken is roze tot lichtrood.
Beuken is taai en heeft een fijne nerf. Wordt veel verwerkt in speelgoed. Gestoomd beuken heeft een neutraal en rustig effect in het interieur. Designmeubels komen op deze vloer optimaal tot hun recht.

 

Eiken

De kleur van eiken is lichtbruin tot donkerbruin.
Eiken is van oudsher de meest gebruikte houtsoort. Omdat het vrijwel overal kan worden toegepast en een lange levensduur heeft. Vroeger moest je zelfs belasting betalen om het te mogen kappen. Het mocht alleen gebruikt worden voor duurzame producten en constructies. Denk bijvoorbeeld aan molens, kerken, rijtuigen, schepen, preekstoelen. Eiken bevat looizuur, waardoor het een verkleuring krijgt tot donkerbruin.

 

Essen

De kleur van essen is van  geel- tot lichtbruin.
Taaie houtsoort met een grove nerf. Het is afkomstig van lange, slanke bomen van zo'n 30 tot 40 meter hoog. Geschikt voor fineer. Wordt vanwege de taaiheid gebruikt voor stelen, leggers van gymnastiektoestellen, rekstokken en schaatsen.

Grenen

Grenen is harshoudend. Soms kunnen de harsgangen als uiterst fijne streepjes worden waargenomen.
De kleur van het kernhout is lichtbruin. Na verloop van tijd wordt het donkerder en varieert dan van geelbruin tot roodbruin.
Een rechte draad en zowel met de hand als machinaal vrij gemakkelijk te bewerken.
Toegepast voor binnenkozijnen, ramen, deuren en steigerdekken.
Lijmen gaat goed, alleen slecht bij harsrijk hout. Aanbevolen wordt het hout direct na de eindbewerking te lijmen, omdat in een warme omgeving de hars kan uitzweten wat een slechte hechting tot gevolg heeft. Is dit toch gebeurd dan moet voor het lijmen het hout worden "ontvet". Spijkeren en schroeven gaat goed.

 

Meranti

De kleur van varieert sterk van donkerrood tot lichtroodbruin en van bleekroze tot rozerood.
Draad is recht, kruisdraad komt voor.
Bewerking is goed, bij het schaven van kruisdradig hout moet de snijhoek 20 graden bedragen om opstaande vezels te voorkomen.
Veel gebruikt voor trappenhuizen, traptreden, kozijnen, deuren, ramen, jachtbouw

 

Merbau

Kleur is roodbruin met schakeringen tot zwart.
'Indisch ijzerhout'. Tropische houtsoort voor deuren, kozijnen en parket. Groeit in Z.O. Azië en in de Pacific. Werkt niet, scheurt niet en droogt heel langzaam. Is hard en vormvast.

 

 

 

Teak

Kleur is goudbruin.
Kwam vroeger vooral van Java en Burma. Nu wordt meestal teak van plantages (o.a. in Costa Rica) gebruikt. Wanneer verse teak net gelegd is, geven de wilde kleuren een onverwacht effect. Onder invloed van licht wordt de parketvloer na korte tijd egaal goudbruin. Heel mooi en duurzaam. Wordt hierom ook voor luxe scheepsdekken gebruikt.

 

Vuren

Vuren is harshoudend, maar de opvallende harsgeur zoals die bij grenen voorkomt, ontbreekt
Bij pas geschaafd hout is de kleur bijna wit tot bleekgeelbruin, na langdurige blootstelling aan licht wordt het geelbruin
De draad  is recht en de nerf is fijn tot matig grof.
De bewerking  is goed. Vuren met een smalle groeiring laat zich goed bewerken
Toepassing voor zeer veel doeleinden oa trappen, traptreden en dragende constructies.

 

Plaat
 

 

Hardboard

Hardboard bestaat uit zeer kleine op elkaar geperste houtvezels. De belangrijkste binding van houtvezels in deze platen wordt gevormd door het natuurlijke bindmiddel lignine, dat vrijkomt bij verhitting van de houtvezels.
Sommige hardboardsoorten zijn goed bestand tegen vocht en buiten toepasbaar. Hardboard wordt voornamelijk gebruikt als egaliserende ondervloer, voor onderdelen van keukenkasten en dakelementen.

 

MDF

MDF (Medium Density Fibre Board) bestaat uit houtvezels en kunsthars geperst tot een plaat. MDF is homogener dan spaanplaat. Het is in allerlei vormen te zagen of frezen zonder dat de zijkanten gaan brokkelen. Het wordt ook 'middelhardboard' genoemd.
Oorspronkelijk werd MDF voor de meubelindustrie gebruikt. Nu voor zeer uiteenlopende toepassingen, zowel binnen als buiten. MDF is er in verschillende kwaliteiten. Wanneer u bijvoorbeeld MDF buiten of in de badkamer wilt gebruiken informeer dan bij de leverancier welk MDF hiervoor geschikt is. Niet alle MDF is vochtbestendig.

 

OSB

OSB (Oriented Strand Board) bestaat uit drie lagen houtsnippers met lijm gebonden. De 10 cm lange houtsnippers liggen per laag in één richting, kruislings op de vorige laag. Andere namen voor OSB zijn chipboard of vlokkenplaat.
Toepassingen: constructiemateriaal, vloeren, wand- en dakelementen, tijdelijke omheiningen voor bouwplaatsen, pallets, tafelbladen, keukens.
Het materiaal is beperkt vochtbestendig en niet geschikt voor permanente buitentoepassingen. Voor het verven moet de plaat eerst geschuurd worden om de lijm en parafinelaag te verwijderen, anders laat de verf los.

 

Spaanplaat

Spaanplaat wordt gemaakt van fijne houtsnippers gemengd met 10 tot 30 % kunsthars.
Spaanplaat wordt voornamelijk gebruikt in de meubelindustrie en in de bouw voor bijvoorbeeld wandbekleding en voor deuren. Spaanplaat is beperkt vochtbestendig en niet geschikt voor buitentoepassingen.

 

 

Triplex/multiplex

Triplex/multiplex bestaan uit drie of meer lagen fineer (=dun laagje hout). De lagen zijn kruislings op elkaar gelijmd (5 % lijm). De plaat bestaat uit één of twee houtsoorten.
Triplex wordt voor veel verschillende toepassingen gebruikt. Welke triplexsoort geschikt is voor een bepaalde toepassing wordt voornamelijk bepaald door de houtsoort en de gebruikte lijmsoort. Meestal staat er een stempel op de platen waarop kwaliteit, normen, lijminformatie, productiedatum en eventueel aanvullende informatie staan aangegeven.