Meetgereedschap

Meetlat

Op de meetlat zijn meestal 2 maatsystemen aangegeven. Namelijk het metrieke (cm) en het Engelse (inch). De meetlat wordt gebruikt voor het opmeten van maten en het tekenen van rechte lijnen.

 

Blokhaak

Deze bestaat meestal uit een stalen blad en blok. De hoek tussen beiden moet precies 90 graden zijn. We kunnen dit controleren door de balk van de blokhaak tegen een zuiver recht stuk plaat aan te leggen. Daarna langs het blad een lijn trekken, en vervolgens na omdraaien van de blokhaak weer een lijn trekken. Deze tweede lijn moet dan precies samen vallen met de eerste lijn. Je begrijpt dat je voorzichtig moet zijn met dit stuk meetgereedschap, dus laat het niet vallen en gebruik het zeker niet als hamer.

 

Kraspasser Kraspen

De kraspasser wordt gebruikt voor het krassen van cirkels op hout of metaal. De kraspennen  hebben een geharde punt en worden gebruikt voor het trekken van lijnen op metaal.

 

Duimstok

De duimstok wordt gebruikt door bijvoorbeeld een timmerman. De duimstok is verkrijgbaar als opklapbare van 1 meter (de echte timmermans duimstok), of een uitdraaibare die wel 3 meter kan zijn.

 

Rolmaat

Gebruik is het zelfde als bij de duimstok, maar de maatlat is nu oprolbaar en daardoor makkelijk in je zak te stoppen.

Schuifmaat

Om nauwkeurig verschillende uitwendige-, inwendige-, en dieptematen te meten, maken we gebruik van de schuifmaat. Op het liniaalgedeelte staan aan de onderkant cm, terwijl bovenaan de inchmaten af te lezen zijn. Het is mogelijk om de schuifmaat af te lezen op 1/10 of 5/100 mm nauwkeurig. 

 

Micrometer

Met een micrometer meet je nog zuiverder dan met een schuifmaat. Met een micrometer kan je de dikte van een haar meten. Je kan meten op 1/100 mm. nauwkeurig.

De micrometer wordt daarom gebruikt voor klein nauwkeurig werk.

 

Schroefdraadmeter

Als van een bout of een moer de soort schroefdraad moet worden bepaald kun je dit apparaatje gebruiken. Zoals je kunt zien bestaat het uit verschillende gekartelde plaatjes. De plaatjes zijn elk afzonderlijk anders gekarteld en kunnen worden ingelegd in de schroefdraad.